Rancangan Pengajaran




Aktiviti-aktiviti Lain

Selain aktiviti ini, guru juga boleh mencuba aktiviti-aktiviti lain yang berkaitan dengan bayang-bayang. Sila klik gambar dibawah untuk melihat aktiviti-aktiviti lain:


47 comments:

WANZA said...

hai...hmmm... untuk kump kak sal, rahimah n aimi, aktiviti yg dicandangkan menarik... tp, klu boleh, masukkan aktiviti yang KK bleh buat dengan komputer.. contoh game ka apa ka yang sesuai... aktiviti yg dicdgkn tu semuanya okey dn membina bgi KK... warna untuk blog ni pun jelas dan terang sebab contra dia tu... hmmm... menarik la cos dia nya ruang tuk post besar.. tak serabut sangat... nih buat blog baru ka tuk post ni?... bagus2 teruskan usaha anda ya... all the best..

shim said...

Salam...Bagus..Satu pengajaran yang menarik kerana konsep bayang-bayang telah dipermudahkan dengan adanya video-video tentang bayang-bayang. Tetapi perlu adakan aktiviti-aktiviti secara on-line supaya kanak-kanak seronok untuk belajar.So far so good.Sekian..-Shim

Nurul Syuhada' Binti Mohd Saad said...

salam....topik ini menarik dan mampu menarik perhatian kanak-kanak juga....hal ini kerana, bayang-bayang sering terjdi pada kanak-kanak pada waktu-waktu tertentu...namun kemungkinan besar mereka tidak mengetahui apakah benda itu sebenarnya...melalui aktivti yang ditunjukkan kanak-kanak boleh menggunakan kreativiti masing-masing untuk mempelbagaikan lagi bayang-bayang mereka....namun begitu....layout blog ini tidak berfokus kepada kanak-kanak...tidak sesuai untuk kanak-kanak yang lebih menyukai warna-warni..icon2 glitter dan sebagainya..ape2 pn..tahniah dan selamat maju jaya....

azura said...

salam...pnp menarik tetapi pengajaran bayang-bayang ini ia tidak banyak menggunakn aktiviti on-line. saya cadangkan kumpulan ini tambah aktiviti yang membolehkan kanak-kanak membuat aktiviti secara terus melalui komputer bagi menarik minat kanak-kanak.

Denise said...

RP yang menarik tetapi lebihkan fokus pada penggunaan blog. Video yang menarik, seronok saya melihatnya. Boleh carikan game yang berkaitan agar kanak-kanak dapat belajar sambil bermain. Sekian.

ice said...

Hello..saya suka rancangan pengajaran kumpulan ini. Tajuk yang baru bagi saya dan menarik. Ideanya juga best. Tetapi, kebanyakan aktivtii ini hanya dilakukan dalam kelas atua kelas kecuali Video sahaja. Dengan kata lain, kumpulan ini tidak menggunakan blog ini sebagai alat bantu mengajar. cadanagn saya ialah kumpulan ini harus mencari game secara on-line atau aktivti lain yang boleh dipamerkan di blog ni. so, kanak-kanak dapat belajar sesuatu ini dari blog ini dan meningkatkan kemahiran mengguna komputer.
ok, komen saya sampai ni saja, thanks:)

chengoh said...

salam
tajuk nie menarik
lain daripada group lain
tapi lau boleh cikgu wat aktiviti luar kelas
( tapi panas sikit, kene wat tengah hari kan..nk menampakkan bayang2...)

yinwey_lim said...

hi,
RP kumpulan anda menarik kerana kanak-kanak dapat belajar sesuatu yang luar biasa dan kanak-kanak berpeluang meneroka dan meningkatkan kreativiti atau imaginasi mereka..tetapi kalau boleh guru boleh banyakkan menggunakan blog ini sebagai alat bantu mengajar..cthnya, guru boleh biar mereka bermain game bayang-bayang atau menghasilkan slide show yang dapat membantu mereka..kalau boleh, akt2 atau 3 boleh cuba guna blog ini untuk menjalankan akt...terima kasih...

sue said...

salam buat semua ahli kump...mmg agk mnrik dan lain dari group2 yng lain..tahniah sbb b'jaya hsl kan RP yng membina..cuma yg kurang nya aktiviti online..tp klu guna lampu suluh je jadi ke bayang2 nie..su keliru sket..
(siti suriati)

shashina said...

asalamualaikum... pada pendapat saya, rancangan pengajaran bagi kumpulan ini menarik minat kanak-kanak. aktiviti-aktiviti yang disediakan juga menarik, mudah dan sesuai untuk kanak-kanak. video semasa set induksi menarik kerana merangsang naluri ingin tahu kanak-kanak. terdapat banyak aktiviti yang boleh dilakukan untuk kanak-kanak mengenali apa itu bayang-bayang. kalau boleh perbanyakkan aktiviti yang boleh dilihat dalam blog ini. secara keseluruhannya, rancangan pengajaran bagi kumpulan ini baik, bermakna dan dapat dikongsi bersama.

nurul said...

haiii..
ermmm quite interesting rncg pgjrn dia..
aktiviti yg dijalankan berkaitan dengan diri kanak-kanak..
penggunaan video membantu pengajaran guru..
sekian terima kasih..

mahfuzah said...

Salam..hai, nmpk cam bru aje blog ni?? khas tuk lesson plan ni ye? :) apa2 pun, blog ni nmpk menarik dan cantik, tp sy rasa kurang sesuai la tuk KK. Sbb kita pun tau kn KK sukakan ssuatu benda yg b'warna warni. Mayb kump ni bleh masukkan gmbr kartun skit2 ke or guna glitter words ker..Lg 1, korang maybe leh masukkan games online tuk KK, so scara x lgsung guru dpt tingkatkan kmhrn komputer dalam kalangan KK..Anyway, sy suka tgk video bayang2 tu tau, nmpk comel sgt!

ღerYmaღ said...

salam.. besar betul space blog ni.. puas tengok.. cuma penggunaan warna terhad kepada hitam, jingga and putih saja.. apa kata anda tambah ikon yang bergerak-gerak and glitters yang berwarna warni.. biar jadi tarikan untuk kanak-kanak. satu lagi, di blog PnP ini juga boleh ditunjukkan sumber yang menyebabkan berlakunya fenomena bayang-bayang itu, matahari dan lampu suluh.. menarik RP anda.. tahniah

NaNa Nyomey said...

salam..hai...waa comel la kartun bayang-bayang tu...erm cuma takde ek permainan interaktif untuk kanak-kanak main..ha lagi satu kalau blog ni dibuat warna-warni kan dapat menarik minat kanak-kanak..blog da cantek da cuma kena warna-warni kan ek..okeh..tahniah sebab dapat buat blog yang cantik ni...bubye..sayonara...

aidayusniza said...

salam....
menarik dan ada kelainan...
syabas diucapkan...
kalau boleh perbesarkan gambar supaya mudah untuk kanak - kanak lihat dan faham...terima kasih

azirah azizul said...

salam....
RP ni bagus...tp saya rasa....untuk aktiviti bermain bayang-bayang dengan memijak bayang-bayang kawan mereka tu....macam x cukup masa ja....kanak-kanak gemar bermain...jadi jika anda memberi masa selama 6 minit sahaja, ia tidak mencukupi untuk kanak-kanak...apa kata anda panjangkan sedikit masa tersebut...

sizukacute sizukacute said...

syazwani raseli

slm..bgs2!!! idea dan rp yg menarik..saya suka tgk byg2 tu..knk2 mungkin akan lebih suka bermain dgn bayang2 mereka..ia boleh memberi pendedahan kpd kanak2 tentang alam sains di persekitaran mereka..ini boleh menggalakkan mereka untuk meneroka dan membuat kajian tentang fenomena yang berlaku di sekeliling mereka. pengalaman yang menyeronokkan di prasekolah akan mendorong mereka untuk membuat kajian apabila mereka dewasa kelak. Hal ini juga dapat menggalakkan mereka untuk menceburi dalam bidang sains dan nanti mereka boleh jadi saintis..hehehe..bgs idea ni..tahniah..

missgee said...

salam..tahniah2...
coz blh cipta cr pengajaran yang br dan menarik..knk2 mesti suke punyer...tp kalau ada gamez online msti lg best kn... :)
pe2 pun, tahniah skali lg sbb anda blh membuat satu pembaharuan yg dpt menarik minat knk2...

Liyana Zainol said...

salam untuk semua... pada pandangan saya, RP yang disediakan kump. ni bagus dan tajuknya sangat mnarik untuk dipelajari. Cuma kalau boleh banyakkan lagi aktiviti yang memerlukan kanak-kanak bermain dengan komputer. Masukkan lebih banyak permainan yang berkaitan dengan bayang2, dengan itu pembelajaran bayang2 ni akan menjadi lebih seronok.apa2 pun, tahniah untuk kump ni atas RP yang bagus.

norazilah ramly said...

salam utk salha & the geng..
RP yg menarik, memudahkan tugas guru utk ajar topik ni & menarik minat knk2 utk tau lbh dekat ttg byg2. just klu ble cr link spt game on9 utk mberi peneguhan kpd knk2 dlm mlakukn xtvt ini.wateva, xtvt yg best...

hanamichi said...

salam utk semua kmpln kak sal...sy juga sependapat dgn rakan-rakan yang lain.kalau boleh tambahkan permainan secara on line dlm blog ini. kalau blh bg penerangan yg betul tentang bayang-bayang pada knk-knk krn ada sestengah knk2 yg tidak fhm menganggap byg2 spt hantu..itu shj, good luck

MEERA said...

mgenali dan mencipta byg2 ni adlh 1 aktv yg myeronokkn knk2..aktvt plbagai yg kump ni bt, insylh tcapai RP nyew..cume klo leh tmbh ckit psl saiz byg2 2..kte leh kecikkn..leh bsrkn..nti sure knk2 tnye knp byg2 dea kecik, byg2 kwn dea bsr..n sbaliknye..so, dedahkn konsep byg2 yg de pelbgai saiz ikt kddkn knk2 tsbut..

Ati said...

Salam..tahniah diucapkan kpd Kak Sal n rakan2.RP yg dirancang mmg bgus n menarik.kanak2 dpt mengenal n mengetahui ttg bayang-bayang sndr apb mrk berdiri di bwh cahaya matahari.selain di dlm blk drjh,akt jg turut dilakukan di luar blk drjh.hal ini memberi kegembiraan kpd kanak2 di samping mrk belajar sst yg baru.selain itu,guru blh memberikan penjelasan ttg kewujudan n kejadian byg2.cerita 'Anjing dan Bayang-bayangnya' mmg bagus utk diceritakan kpd kanak2.cerita tsbt memberi nilai teladan kpd kanak2.walau bagaimanapun,akt ini blh dilaksanakan dlm P&P yg lain..
overall,well done n keep it up.congratulations!!

fie said...

RP yg menarik sbb jrg kita buat..layout ok sbb tulisan jelas...nk bg cantik lg ltkkn gmbr animasi yg cun2 skit..
utk sesi soal jwb kt insuksi set tu soalan dia pyh sgt kot...melainkan cikgu dh ajar konsep byg kt KK..
tp yg paling fi suka untuk RP korg ialah nilai2 murni yg korg selitkan dlm xtvt byg2 tu..sgt berkesan utk bg KK perasaan indvd len dn juga diri KK itu sendiri..
tahniah utk kump anda ~FiE~

mc' tiey said...

salam..RP yg bgs & menarik...tapi kalo ahli kumpulan tambah aktiviti yang menggunakan blog lg akan bertambah bags dan menarik..sebb asenya banyak aktiviti yang tidak melibatkan komputer untuk kanak-kanak..ape kate, ahli kumpulan menggunakan games untuk bermain dengan bayang-bayang.so, ia akan jadi lebih mencabar dan menarik minat kanak-kanak...
aktiviti ini jarang digunakan guru, jadi syabas kepada semua ahli kumpulan nie ek..RP nie boleh kita kongsi bersama untuk dipraktikkan semasa mengajar nanti..yang plg baik kump nie adalah bila adenya aspek2 nilai murni yang diterapkan guru dalam menjalankan aktv..bags2...memang ia sangat berkesan untuk kanak-kanak sebab ia diterapkan secara tidak langsung...tahniah!

Haslinda bt Othman said...

salam..rp group ini menarik kerana kanak-kanak suka bermain dengan bayang-bayang. Cuma pada pendapat saya, penggunaan warna dan gambar kurang sesuai. Mungkin anda boleh memasukkan gambar aninmasi dan warna-warni untuk menarik perhatian kanak-kanak. Selain itu, mungkin anda boleh tambahkan link game yang berkaitan.

Liyana Ismail said...

ai...assalam untuk semua..yana rasa pengajaran ni best sgt tp kurang bahan mediala...video 2 ok,but lagu tu sukar sikit nk difahami dan diikut..pastu aktiviti ni sesuai dilakukan secara outdoor tp nk jdikan sbgai pngajaran dlam kelas pon blh just tmbahkan game padankan bayang2 dgan objek ke, teka objek apa dlam bayang2 ke dan lagu yang menarik dan senang diikuti..2jelah...keep it up gurlz!

almurni said...

salam..
aktiviti kumpulan ande menarik...
mengenali bayang-bayang... kanak-kanak pasti merasa seronik untuk mengetahui kenapa bayang terbentuk...kanak-kanak melihat sendiri bayang-bayang mereka terbentuk.. guru juga boleh ersoal dengan kanak-kanak, adakah bayang terbentuk di waktu malam. secara keseluruhan, menarik... hehehe

siti fatimah said...

salam..rahima dan semua kwn2..tahniah ye..ct ska dgn RP kump korang..sgt menarik..terutama skali utk set induksi, video 2 mampu meransang naluri kanak2 apa yg cikgu nk ajar pd hari tu..video yg kump anda gna juga menarik krn melalui video tu knk2 da dpt knl bayang-bayang..cma komen ct mskkan xtvt interaktif mengenal bayang-bayang supaya knk2 dpt terdedah dgn penggunaan ict..ape2 pn gud luck ye..

ღerYmaღ said...

SALAM...PERHATIAN KEPADA ANDA DAN AHLI KUMPULAN..
BLOG KUMPULAN 11 (http://fantaghirokids.blogspot.com) TELAH MENGALAMI SEDIKIT KESILAPAN TEKNIKAL YANG MENYEBABKAN POSTING UTK RP TELAH TER'DELETE' SEKALIGUS HILANG TERUS KOMEN-KOMEN DARIPADA RAKAN-RAKAN SEBELUM INI. KINI IA TELAH DIBINA SEMULA DAN KAMI MENGHARAPKAN KOMEN SEMULA DARIPADA RAKAN-RAKAN PPS215 SEKALIAN. SEGALA KESULITAN ADALAH TIDAK DISENGAJAKAN DAN AMAT DIKESALI. KOMEN RAKAN-RAKAN AMATLAH KAMI ALU-ALUKAN. TERIMA KASIH. HARAP MAKLUM. (",)

fatimah sumairi said...

kumpulan ini menarik dan menyeronokkan..ia boleh memberikan motivasi kepada kanak-kanak untuk belajar tentang bayang-bayang...cuma aktiviti-aktiviti lain tidak dapat dilihat dalam blog ini. Penutup kump. ini menarik kerana menggunakan kaedah nyanyian dan lakonan untuk menimbulkan keseronokan kepada kanak-kanak.

natasha hidayah said...

salam....sy suka ngn aktiviti dlm blog nie. video tntg byg2 pun best. dpt menarik minat kk trhdp pngjrn seterusnya. cuma dlm blog nie kurang aktiviti on9 je. kalo blh tmbh lg aktiviti on9 dlm blog nie..tq.

Chenta Mizza said...

SALAM..

HEHEH...RP YG MENARIK..DA KAITAN DENGAN SAINS...HEHEH...BLOG NIE MMG BAGUS BUAT PARA GURU BG PENGAJARAN MEREKA.TP BOLEH X BLOG NIE MEMBANTU KANAK-KANAK DALAM MEMAHAMI PEMBENTUKAN BAYANG-BAYANG

eyma deen said...

salam...tahniah kepada semua ahli kumpulan...RP yang menarik...video yang dimasukkan juga sesuai...gambar bayang2 tu pun ok...kanak2 akan mudah faham...cuma kalau boleh masukan aktiviti secara online...

zareen said...

salam smua....nice aktvt..kk tentu suka main dgn bayang2...kreatif, cuma klau bleh tambahkan aktvt online..TQ

dunia pendidikan said...

salam aimi n geng...xtvt blog mnrik ttp lg best klau dimsukkn game ke yg boleh knk2 buat..xtvti pngjaran dalam ni ssuai di ajar dalam kelas & luar klas...kalau dlm blog perlu perbnyakkan xtvti mggunakan komputer @ internet..layout rsanya x brapa ssuai cz knk2 ska wrna yg cria n boleh je msukkn kartun2 yg ada bayang2...apa2 pun TQ ats usaha kalian smua.

anis ayuni mohmad said...

salam...saya rasa tema bayang-bayang yang dipilih adalah sangat menarik..namun begitu, kumpulan ini tidak menjalankan aktiviti yang dirancang melalui penggunaan komputer.oleh yang demikian, kumpulan ini boleh mencari aktiviti yang lebih interaktif di internet.

Nadim said...

best la aktiviti dalam blog ini.menarik2..ada aktiviti dalam n luar kelas.namun,saya berpendapat lagu tersebut kurang sesuai kerana pengajaran adalah dalam BM.saya mencadangkan guru membuat lagu sendiri.rentak lagu mengikut lagu2 yang biasa kanak-kanak dengar n lirik yang mudah2 je.

ct comeell said...

blog yang simple tp berinfo. menarik tajuk yg dipilih. aktivitinya juga sangat seronok. untuk meningkatkan lagi kualiti blog ni , saya ingin mencadangkan supaya muat satu video yang diambil untuk mebezakan saiz bayang. sebab kanak-kanak pasti akan bertanya soalan jika byg kanak-kanak dihadapan lampu lebih besar berbanding yang di belakang sewaktu aktiviti 1. terima ksih

@L@$uHa!La said...

salam. tahniah. satu pembaharuan telah dilakukan oleh ahli kumpulan ini. tidak pernah terbayang aktiviti bayang-bayang boleh dijadikan sebagai satu RP oleh guru prasekolah. aktviti yang disediakan oleh guru amat bertetapatan untuk menguji pemikiran kritis kanak-kanak dan menggalakkan kanak-kanak meminati sains.

angsana said...

salam..
RP yang bagus dan menarik..
cuma kalo blh kump ni blh tmbah game yg berunsurkn byg2 lg bes..knk2 xcited nk blaja..
bg sy, aktviti 3 tue cm xckup ms je 6 minit..
cm sedia mklum nk bawk knk2 wat aktviti kt luar amik ms yg lama..tmbh lg kalo da knk2 aktif nk main je..
6 minit cnfirm xcukup..
kalo blh bg masa yg lama ckit tok aktviti 3 ni..
papun usaha yg bgus dlm meyiapkn RP ni..
thniah!!

faizah@ayu said...

salam...saya kurang jelas dengan aktiviti kedua...adakah guru hendak kanak-kanak menghasilkan origami menggunakan kertas?harap arahan yang diberikan jelas..

:: pda :: said...

salam...rp yang dihasilkan memang lain daripada yang lain. sesuatu yang tidak terfikir oleh saya untuk mengajar kanak-kanak tentang bayang-bayang. kanak-kanak memang suka bermain dengan bayang-bayang. aktiviti juga melibatkan di dalam dan luar kelas. jadi kanak-kanak akan lebih exited kerana kanak-kanak suka bergerak. penggunaan lagu rasanya kurang sesuai kerana guru mengajar dalam bahasa malaysia kan. keseluruhannya, bagi saya rp memang best dan ia membolehkan kanak-kanak meneroka salah satu aspek dalam persekitaran mereka iaitu bayang-bayang.

my blog said...

salam,hai....rp ni menarik kerana ia melibatkan pengetahuan sains...aktiviti yang dijalankan juga memerlukan kanak-kanak banyak bergerak dan berfikir..sesuai dengan jiwa kanak-kanak...apa-apa pun tahniah dan teruskan usaha...

nuranis said...

salam...tahniah, satu rancangan pengajaran yang menarik, kreatif dan inovatif...dapat menarik minat kanak-kanak...untuk penambahbaikan barhati2 dengan masa.. kalau blh tambahkan aktiviti menggunakan online ker..pastu kalau blh guna lirik lagu yang mudah dan ringkas untuk memudahkan kanak-kanak menyanyi... ape2 pn tahniah all the best :>

Chenta Mizza said...

SALAM...TAHNIAH BUAT KUMPULAN ANDA KERANA RP YANG MENARIK. KUMPULAN ANDA SANGAT BIJAK MENGKETENGAHKAN KONSEP SAINS KEPADA KANAK-KANAK DENGAN CARA YANG MUDAH DAN SANGAT MENARIK PERHATIAN KANAK-KANAK UNTUK LEBIH MENDALAMI TTG ILMU SAINS. DENGAN MELAKUKAN EKSPERIMEN SENDIRI CONTOHNYA MEMBUAT BAYANG-BAYANG, KANAK-KANAK LEBIH MEMAHAMI BAGAIMANA PENGHASILAN BAYANG-BAYANG.TAHNIAH

*sha* said...

salam..
konsep sains yg cuba anda tunjukkan bagus..tapi kalau boleh banyakkan aktiviti yang melibatkan penggunaan komputer..atau pun guru buatkan slide show dan video yang guru rekodkan berkenaan panjang pendek bayang pun best gak..hehehehe

Post a Comment